“Baka servis“ ili vrtić?

Roditelji se često dvoume kada treba birati između “baka servisa” i polaska u vrtić. Je li za dijete najbolja opcija već poznato okruženje? Nije li logično da je lakše dijete povjeriti osobi koju već poznaju, kojoj vjeruju, a s druge strane hoće li to imati loše posljedice za dijete? Hoće li dijete propustiti nešto što bi moglo naučiti u vrtiću u tom periodu? Kako povjeriti dijete osobi koju roditelj ne poznaje? Hoće li se djetetu posvetiti dovoljno vremena u vrtiću? Hoće li bake i djedovi koristiti i podržavati iste metode i stilove odgoja koje roditelji zagovaraju? Koja je opcija najbolja za roditelje i njihovo dijete?

Prednosti “baka servisa”

Lakša prilagodba – dijete će se lakše prilagoditi ostajati s osobama koje poznaje i s kojima roditelji već imaju razvijen odnos nego s nekim nepoznatim. Iz istog razloga, i za roditelje je odvajanje puno manje stresno jer dijete povjeravaju nekome s kime su bliski, koga poznaju i kome vjeruju.

Važnost održavanja obiteljskih veza – bake i djedovi su vrlo važan dio djetetova života te pozitivno djeluju na djetetov psihički, emocionalni i socijalni razvoj. Međutim, nije ključno da dijete provodi svaki dan s njima kako bi razvili dobre međusobne odnose i bilo privrženi jedni drugima.

Razvoj kreativnosti – druženje s bakama i djedovima kod djece potiče i razvoj kreativnosti kroz igranje različitih igara, pričanje priča i slično. Starije generacije uvijek mogu dijete poučiti nekim starim, tradicionalnim igrama koje više baš nisu popularne ili ispričati neku staru, zaboravljenu priču te tako održavati i starije kulturne tradicije. Naravno, i u vrtiću postoji bezbroj načina za poticanje kreativnosti u različitim područjima, kroz likovne, glazbene, dramske, scenske aktivnosti, svakidašnju igru i interakciju s drugima.

Veća posvećenost djetetu – ukoliko razmišljate o vrtiću, uzmite u obzir da će bake i djedovi prije pronaći vremena da se direktno posvete vašem djetetu, osim što se u slučaju baka i djedova radi o kontaktu s djetetom  jedan na jedan, za dijete se ipak brine član obitelji koji je pun ljubavi prema njemu i želi provoditi vrijeme s njim.

Nedostaci “baka servisa”

Organizacija aktivnosti – bake i djedovi (pogotovo ako se radi o osobama starije dobi), iako prepuni ljubavi za svoje unuče, često nemaju energije koliko dijete zahtijeva. Osim toga, u usporedbi s organizacijom aktivnosti u vrtiću, možemo primjetiti da budući da se aktivnosti u vrtiću odvijaju prema određenom planu i programu te su iz istog razloga kvalitetno isplanirane i prilagođene dobi, sposobnostima i interesima djeteta te se odvijaju u sredini koja potiče interakciju i socijalizaciju s vršnjacima. U vrtiću postoje i brojne didaktičke igre i materijali s ciljem poticanja jednog, više ili svih područja razvoja djeteta. Također, iako je dnevni ritam aktivnosti fleksibilan, uglavnom je stabilan i ne mijenja se ukoliko ne postoji potreba što djetetu olakšava navikavanje na sredinu te poznavanje rasporeda aktivnosti.

Nekvalitetni odnosi i nejasne podjele uloga u obitelji, narušavanje autoriteta – ponekad djedovi i bake ne dozvoljavaju roditeljima da djetetu postavljaju granice te imaju ulogu “branitelja” i “dobročinitelja” kako bi pridobili ljubav i privženost unučadi, a samim time podrivaju autoritet roditelja te zbunjuju djecu kojoj tada granice nisu jasno postavljene. Također, djedovi i bake često se pozivaju na svoje iskustvo i mudrost te ukoliko se roditelji s tim stavovima ne slažu i ne odgajaju dijete u njihovom duhu često dolazi do sukoba. U takvim situacijama potrebno je puno strpljenja te direktan i iskren pristup koji će rezultirati pozitivnim i konstruktivnim rješenjem.

Nemogućnost postavljanja granica u odgoju – događa se, da u nemogućnosti postavljanja granica djetetu ili postizanja nekog odgojnog cilja, djedovi i bake djetetu prijete i plaše ga roditeljima tj.posljedicama koje će roditelji odrediti za djetetov neposluh i nepoželjno ponašanje. Djetetu se dopušta da radi što želi i kada želi bez ikakvih granica dok je s bakom i djedom, a od roditelja se očekuje da na kraju dana “kažnjava”. Ovakva situacija je vrlo zbunjujuća za dijete i nije nimalo pravedna prema roditelju koji, umjesto da se na kraju dana druži sa svojim djetetom, često ispada “negativac”.

Što pokazuju istraživanja?

Brojna istraživanja pokazala su:

  • Djeca koja su svakodnevno provedila vrijeme u “baka servisu” sklonija su iskazivati nepoželjna ponašanja od djece koja su boravila u vrtiću.
  • Kada dođe vrijeme za polazak u školu, djeca koja su boravila u “baka servisu” slabije su pripremljena za ispunjavanje školskih obaveza. Djeca koja su boravila u vrtiću imaju razvijeniju spoznaju, bolje raspoznaju slova, brojeve, boje, oblike, godišnja doba i slično.
  • Rječnik djece brže se razvija i obogaćuje u vrtiću jer su djeca neprestano u dijalogu te kroz aktivnosti i interakcije svakodnevno šire svoje spoznaje.
  • Briga baka i djeteta velikim dijelom može biti zaslužna za sreću i sigurnost djeteta budući da su mu oni najbliža obitelj, osim roditelja, te su vrlo usmjereni na dijete.
  • Djeca često iskorištavaju dobrotu i popustljivost baka i djedova te iz istog razloga nemaju jasno postavljene granice.

Zlatna sredina

Mnogi stručnjaci tvrde da bi idealno rješenje bilo da dijete boravi kod kuće do svoje treće godine te da se s navršene tri godine upiše u vrtić. To naravno, češće ovisi o mogućnostima roditelja prije nego o njihovim željama, međutim djeca koja su imala mogućnosti rasti u takvim uvjetima pokazuju najbolje sposobnosti i vještine, samouvjerena su i samostalna u izvršavanju svojih zadataka ili rješavanju problema. Do treće godine života, dijete će steći jači imunitet te će rijeđe obolijevati, a “propuštenu” komunikacija, igra i interakcija koja bi se odvijala u vrtiću, u tom periodu može se zamijeniti i nadoknaditi boravkom u parku u kojem će dijete imati priliku za socijalizaciju s drugom djecom.