Prvi odlazak zubaru

Izuzetno je važno da prvi pregled djeteta kod zubara bude već u dobi od godine dana, a u svakom slučaju dok dijete ima sve zdrave zube. Oralna higijena počinje s prvim zubom, pa je vrlo važno redovito posjećivati zubara i održavati higijenu usne šupljine kako bismo spriječili moguće probleme.

Na koje načine možemo pripremiti dijete na odlazak zubaru?

 • Za početak, uvijek je dobro obavijestiti stomatologa da ćemo dovesti dijete na prvi pregled koji će biti samo upoznavanje s njim i svom opremom koja se nalazi u ordinaciji. Cilj je postići da se dijete osjeća ugodno pri tom prvom susretu i stekne osjećaj povjerenja kako bi mu bilo lakše kasnije kada budu potrebne intervencije. 
 • Prije odlaska na pregled, poželjno je dijete informirati o važnosti održavanja zubi zdravima, a to se može postići na sljedeće načine: razgovorom, čitanjem slikovnice sa sličnim temama, gledanjem kratkih edukativnih sadržaja za djecu, proigravanjem uloga kroz simboličku igru zubara i slično.
 • Pogrešno je uvjeravati dijete da popravak ili vađenje zuba ne boli kako bi se smirilo i surađivalo s roditeljem i zubarom. Prilikom popravka zuba, kad ipak osjeti bol, stvorit će se i osjećaj nepovjerenja koji bi, između ostaloga, mogao rezultirati odbijanjem ponovnog odlaska zubaru ili odbijanjem otvaranja usta prilikom pokušaja popravka.
 • Posjet zubaru možemo opisati kao novu zabavnu pustolovinu koja će rezultirati malom materijalnom nagradom ili povlasticom. Dijete će znati što može očekivati te da se ne treba bojati, a imat će se i čemu veseliti.
 • U većini slučajeva, uzrok straha djeteta od odlaska zubaru je upravo roditelj koji se često prijeti zubarima ili liječnicima kako bi postigao da dijete nešto učini za svoje zdravlje (npr.“Ako ne budeš redovito prao zube, oni će se kvariti pa će ti ih zubar morati sve izvaditi.“). Na taj način kod djece izazivamo negativan stav prema zubarima i sami stvaramo strah. Radije recimo nešto pozitivno o zubaru (npr. kako je on jako dobar jer pomaže djeci da imaju zdrave zube, kako vam se svidjelo nešto u ordinaciji i slično).
 • Prisila nikad nije poželjna jer dugoročno može imati samo suprotan učinak. Ukoliko se dijete boji, treba imati strpljenja i pustiti ga da sam određuje svoj tempo dok ne bude spreman.
 • Možete povesti dijete kad sami idete u posjet zubaru te mu dati priliku da vidi da se ne bojite i da imate povjerenja u svog zubara te da je održavanje zdravlja zubi nešto što se mora redovito obavljati.
 • Kako bismo mu iskazali priznanje za njegovu hrabrost te da smo ponosni na njega, prvi posjet može se zabilježiti u obliku fotografije, crteža te staviti na zid ili se od istoga može napraviti slikovnica posjeta zubaru, koju može kod kuće listati ili pokazati svojim prijateljima, što će mu pomoći u svladavanju strahova i stvaranju pozitivne slike o sebi (samopouzdanje, ponos na samoga sebe). 
 • Bodrite dijete dok je u ordinaciji i pohvalite ga za dobro ponašanje.
 • Nakon posjete zubaru, potaknite ga da prepriča kako mu je bilo, je li se jako bojao ili pak što mu se najviše svidjelo. Ukoliko se hrabro držalo, pohvalite ga za hrabrost i strpljenje.
 • Djeca vole oponašati, stoga je važno da i ima dobar uzor kod kojeg će moći vidjeti svakodnevno održavanje oralne higijene te redoviti odlazak zubaru na pregled.

Kod djeteta s pozitivnim iskustvom kod zubara veća je vjerojatnost da će bolje održavati higijenu i zdravlje usne šupljine kod kuće.