Razvoj grube motorike

Rano i predškolsko doba najbolje je razdoblje za razvoj grube motorike, u kojem kroz određene vježbe i igre utječemo na djetetovu energiju, samokontrolu, koordinaciju pokreta, koncentraciju i ponašanje. Skladan razvoj grubih motoričkih vještina potreban nam je za funkcionalno micanje udova i trupa tj. za obavljanje funkcija poput puzanja, hodanja, skakanja, penjanja, trčanja, udaranja, sjedenja, bacanja lopte.

Razvoj grube motorike prema dobi

3 MJESECA
Aktivnosti su refleksne. Osim stereotipnih, javljaju se i prvi voljni pokreti (hvatanje i ispuštanje predmeta). Počinje razvoj ravnoteže i koordinacije.
3 DO 6 MJESECI
Razvijaju se ravnoteža i koordinacija. Može se dobro osloniti na laktove dok leži na trbuhu. Okreće se s trbuha na leđa. Sjedi uz oslonac. Može držati predmete jednom rukom, objeručke te ih hvatati cijelom šakom.
6 DO 12 MJESECI
Sposobno je uspravno i samostalno sjediti s 9 mjeseci. Stoji uz pridržavanje s 9 mjeseci. Počinje puzati s 9 mjeseci. Hvata igračke, ispušta ih da bi primilo drugu, baca ih. S 12 mjeseci može staviti igračku u kutiju. Oponaša pokrete koje vidi – plješće, maše, lupa, šara.
1 DO 2 GODINE
Sposobno je stajati, sagnuti se, puzati na koljenima. Hoda uz pridržavanje, a nakon 15 mjeseci i samostalno. Šara, baca predmete, stavlja igračke u kutiju, lista slikovnice. S 18 mjeseci šuta loptu, gradi toranj od kocaka.
2 DO 3 GODINE
Stoji na jednoj nozi uz pridržavanje. Može čučnuti i ustati bez pomoći. Može održavati ravnotežu dok stoji na povišenim predmetima, površinama. Uspinje se i silazi stubama (pridružuje stopalo jedno k drugome na svakoj stubi kad zakorači). Može hodati naprijed, unazad, na stranu, mijenati smjer u hodu. Trči ukočeno, ali potkraj druge godine lakše se zaustavlja i mijenja smjer kretanja. Baca predmete iz ručnog zgloba, a kasnije zamahom ruke. Baca ih u određenom smjeru. Skače s niže povišene površine. S 3 godine može sagraditi toranj s više od 5 kocaka. Samostalno oblači jednostavne odjevne predmete i obuću. Može koristiti škare. Može koristiti pribor za jelo, osim noža. Olovku drži cijelom šakom i može povlačiti linije, uglavnom šara.
3 DO 4 GODINE
Stoji samostalno na jednoj nozi, hoda na prstima. Hoda po crti, penje se i silazi stubama stavljajući nogu pred nogu. Spretno trči, može se naglo zaustaviti i promijeniti smjer kretanja. Penje se i silazi s prepreka. Može poskakivati na jednoj nozi. Baca loptu u odrešenom smjeru, hvata je s obje ruke, udara je nogom. Može sagraditi toranj s do 10 kocaka. Spretno se igra s umetaljkama, nizalicama, reže škarama. Samostalno nalijeva iz vrča s obje ruke i koristi nož u svrhu mazanja namaza.
4 DO 5 GODINA
Može stajati na nozi 3 sekunde. Sjedi prekriženih nogu. Hoda sigurno i prekoračuje prepreke. Teško preskakuje prepreke. Baca loptu jednom rukom. Gradi toranj od 10 i više kocaka. Nalijeva iz vrča jednom rukom.  Vozi tricikl. Spretnije je u sportu, posebno igrama loptom.
5 DO 6 GODINA
Stoji na jednoj nozi zavorenih očiju. Može dotaknuti nožne prste bez savijanja koljena. Može hodati ravnom linijom. Prekoračuje prepreke u visini koljena. Skače u vis i u dalj. Uspješno se penje i silazi ljestvama. Objema rukama hvata loptu. Baca u željeni cilj na 3 metra. Očito je je li dešnjak ili ljevak. Može napraviti kolut unaprijed.
6 DO 7 GODINA
Hoda po ravnoj liniji. Istovremeno može trčati i bacati loptu. Skače u vis i u dalj sa zaletom. Baca loptu i hvata je.

Aktivnosti za poticanje razvoja grube motorike:

– bacanje i hvatanje lopte

– vrtnja hulahup obruča

– preskakanje prepreka

– hodanje po dugačkim, uskim, povišenim površinama

– preskakanje užeta

– gađanje čunjeva, kuglanje

– igra sa spravama u parku (penjanje, prolaženje, puzanje kroz tunel, spuštanje niz tobogan…)

– imitiranje pokreta životinja

– skakanje i stajanje na jednoj nozi

– ples

– vožnja bicikla ili romobila

– rolanje

– igra školice

– većina sportova

– …