Popustljivi odgoj – curling roditeljstvo

Ovaj naziv inspiriran je curlingom, vrstom sporta koji se igra na ledu s teškim kamenim kuglama. Kako bi kamena kugla zadržala željenu brzinu, uz nju trče dva igrača i brišu sve što se nalazi pred njom kako ju ne bi usporilo ili skrenulo s putanje. Ovdje na dijete gledamo kao na kamenu kuglu, a roditelje kao igrače koji uklanjaju svaku prepreku s njegovog puta.

Postoje tri vrste curling-roditelja, svaki s drugačijim uvjerenjima i iskustvima.

  1. roditelji koji vjeruju da je poželjno i moguće postići sklad u obitelji bez ikakve povezanosti s vanjskim svijetom,
  2. roditelji koji su imali teška djetinjstva (česti sukobi, nasilje..) pa ne žele da njihova obitelj prolazi kroz ista iskustva već da se osjeća voljeno i zaštićeno,
  3. roditelji koji su odrastali u obitelji u kojoj su sukobi često bili prešućivani i skrivani, ali je to stvorilo vrlo lošu atmosferu kod kuće.

Svim ovim roditeljima zajedničko je da su odrasli u obiteljima u kojima nisu mogli naučiti kako se konstruktivno nositi sa sukobima već ih izbjegavati i prikrivati.

Karakteristike curling-roditelja:

  • svim silama trude se izbjeći sukobe, neugodne situacije, tugu, bol, frustraciju i strah,
  • smatraju da su loši roditelji ukoliko djetetu nešto odbiju ili uđu s njim u konflikt,
  • trude se djetetu dati svu svoju pozornost, vrijeme, energiju i materijalne stvari i smatraju da djetetu moraju udovoljiti u svim njegovim željama i zahtjevima,
  • potiskuju vlastite želje i potrebe kako bi uvijek imali vremena i energije posvetiti se svom djetetu.

Ovakvo ponašanje izaziva mnoštvo drugih problema.

Budući da neprestano „služe“ svojoj djeci, ovakvi roditelji zanemaruju vlastite želje i potrebe te postaju nevidljivi kao ljudi. S vremenom će im vjerojatno ponestati energije te će se morati suočiti s činjenicom da usprkos svom ogromnom trudu nisu uspjeli djetetu osigurati savršeno djetinjstvo pa će zbog toga istinski patiti.

Djeci uskraćuju potrebu da upoznaju druge ljude te nauče nešto o njihovim vrijednostima, potrebama, odnosima.

Željevši stvoriti sklad u obitelji i postići da dijete uvijek bude sretno, nastojat će djetetu pružati sve što ono poželi, bez realnih ograničenja. Dijete će se osjećati rastrgano: s jedne strane će dobivati sve što poželi, a s druge strane ništa što mu je potrebno. Takva djeca često imaju slabo razvijen osjećaj vlastite vrijednosti, ali popriličan ego. Imaju problema s vlastitom odgovornošću i sazrijevaju prekasno ili prerano.

Osim toga, kad dijete poraste, porast će i njegova potreba za pažnjom te će se prema drugoj djeci odnositi bez imalo empatije. Neprestano će se boriti da dobije ono što želi, biti frustrirano i često se osjećati nevoljeno.