Borba s dosadom

Već sama pomisao roditelja da je djetetu dosadno navodi ga na strukturiranje djetetova vremena, iako nestrukturirano vrijeme zapravo potiče djecu da istražuju svoje unutrašnje strasti i uče raspolagati vlastitim vremenom. 

Od izuzetne je važnosti djeci osigurati igru bez nadzora i strukture odraslih. Roditelji u velikoj mjeri upravljaju igrom i slobodnim vremenom svoje djece, u dobroj namjeri. Međutim, danas bilježimo porast mentalnih poteškoća kod djece iz istog razloga, jer nemaju mogućnost slobodne igre bez nadzora i strukture odraslih, mogućnost igre kojom razvijaju svoj fokus. Vrlo važna vrsta igre od najmanje dobi jest simbolička igra kroz koju djeca uče planirati i organizirati stvari, rješavati probleme na vlastite kreativne načine kroz proigravanje različitih uloga. Također, važna je i igra s vršnjacima u kojoj nije uvijek sve kako oni žele te da bi ostali u igri moraju naučiti određena pravila igre i ponašanja. Na isti način uče ostati u ulozi koja im je možda frustrirujuća.

Osim strukturiranja igre, roditelji imaju tendenciju djeci popuniti svaki slobodni trenutak i organiziranim aktivnostima poput glazbenih škola, škola stranih jezika, škola sporta i slično. Koliko god takve aktivnosti bile korisne za razvoj djeteta u više područja te za poticanje razvoja njegovih talenata, prekobrojne aktivnosti djetetu ostavljaju premalo slobodnog vremena za sebe, vremena u kojem dijete samo bira kojom će se aktivnošću i na koji način u određeno vrijeme baviti. Time djetetu uskraćujemo da doživi trenutak dosade koji mu kroz igru i istraživanja pruža priliku shvaćanja vlastitih interesa te smišljanja kako ih realizirati. Tako se razvijaju i mentalne sposobnosti itekako važne za daljnji život. Ukoliko djetetu ne damo priliku da upozna vrijeme dokolice i dosade, bit će izgubljeno ako se u određenom trenutku nađe „bez posla“ te će doživjeti sebe neuspješnim. 

Djeca ne mogu izraziti svoje potrebe u igri najčešće zato što su previše izložena planiranju odraslih te nisu u prilici samostalno odlučivati što zapravo trebaju ili žele. Previše su surađivala s planovima i očekivanjima roditelja što bi u kojem trenutku trebala raditi. Slobodno vrijeme djece često postaje toliko strukturirano da nemaju prilike okušati se u zabavnim stvarima i spontanoj igri. Problem današnjice je i to što, u pokušajima roditelja da brzinski dijete riješe dosade a samim time i ne mijenjaju svoje planove i dnevni ritam, djeci često nude različite ekrane (mobitele, tablete, televizore…) koji, s jedne strane mogu biti vrlo poučni za djecu, a s druge strane mogu djelovati prilično zatupljujuće, ovisno o količini vremena koja djece pred njima provode, ali i o sadržaju. Osim brojnih tehnologija, koju djeca smatraju primarno zabavnom i za kojima posežu u trenucima dosade, za njihov cjelokupan razvoj ipak su im potrebna različita iskustva poput poticanja razvoja motoričkih i perceptivnih sposobnosti, igre s drugom djecom te učenja kako se igrati sam ili s drugima, kreativnih aktivnosti te najvažnije od svega, tjelesnih aktivnosti.

Kako možemo pomoći djetetu da se nosi s dosadom?

  • Prepustite djetetu odluku što će raditi, uključite se kao suigrač, pridružite mu se u njegovoj igri, pustite ga da bude vođa.
  • Ponudite mu igru uz naprednijeg vršnjaka ili odraslu osobu jer takva igra dijete uči, razvija i podiže na viši stupanj razvoja.
  • Imajte na umu da su djeca najsretnija u igrama koje sami određuj i planiraju.
  • U suradnji s djetetom, načinite popis aktivnosti, igara koje ono smatra zabavnim te mu u trenutku dosade ponudite da izabere nešto s popisa. S vremenom nadopunjujte popis s novim zabavnim aktivnostima.
  • Ponudite djetetu da bude uz vas te vam pomaže u nečemu što vi radite. Ako mu takva aktivnost dosadi, samo će si brzo izabrati sljedeću aktivnost.
  • Ako želite da dijete bude samostalnije i samo sebi dovoljno u igri, pružite mu priliku da „vježba“. Osigurajte mu dovoljno slobodnog vremena koje će samo strukturirati jer ga time učite kritičkom razmišljanju, snalažljivosti i rješavanju problema.
  • Potaknite kod djeteta ljubav prema knjigama i slikovnicama. Možete mu i urediti poseban kutak za čitanje u kojem će poželjeti češće boraviti.
  • Pomozite mu da pronađe svoj hobi, neku aktivnost koju voli, koja ga zabavlja ili opušta.
  • Potaknite ga da više vremena provodi na svježem zraku i u pokretu. Možete mu pripremiti posebnu kutiju s igračkama namijenjenima samo za igru vani ili zajedno s djetetom tematski urediti dio dvorišta po želji gdje će provoditi najviše svog slobodnog vremena.