Odvajanje od roditelja

Prva odvajanja roditelja od djeteta događaju se većinom nakon višemjesečnog razdoblja u kojem, najčešće majke nakon poroda, provode najviše vremena s djecom osluškujući i zadovoljavajući svaku njihovu potrebu. Iako do odvajanja uglavnom dolazi zbog svakodnevnih životnih obaveza i zahtjeva, to nikako ne podrazumijeva da su ona laka. Treba imati na umu da je odvajanje proces koji može biti težak i dugotrajan, ali je dio odrastanja i svi ga moramo proći. Unatoč mišljenju većine, odvajanja su često teža i stresnija za roditelja nego za dijete te je vrlo bitno da roditelj to osvijesti jer na taj način uvelike može utjecati na težinu, trajanje i sami tijek odvajanja. Tijek i trajanje procesa odvajanja ovisi i o: prethodnim iskustvima s odvajanjem, osobnosti djeteta, dobi, kvaliteti odnosa roditelja s djetetom, stavovima/mišljenju/ponašanju roditelja prema osobi kojoj ostavljaju dijete, učestalosti odvajanja i slično.

Očekivane reakcije

U periodima odvajanja, dijete može reagirati na sljedeće načine:

– plač pri odvajanju, tijekom cijelog dana ili periodično tijekom dana

– odbijanje jela i pića

– odbijanje odlaska na zahod

– odbijanje blizine ljudi kojima je prepušteno na brigu ili s druge strane, roditelja

– odbijanje igračaka i zabavnih aktivnosti

– rijetko – kratko nazadovanje u razvoju.

Priprema djeteta za odvajanje

  • Ukoliko se radi o odvajanju od roditelja zbog polaska u vrtić, povedite dijete u šetnju da vidi vrtić, igralište, djecu i odgojitelje te mu recite da će se i ono uskoro ovdje igrati s drugom djecom i novim igračkama.
  • Kod kuće potičite samostalnost djeteta u svakodnevnim životnim navikama: pijenje tekućine iz šalice, samostalno hranjenje, uspavljivanje, oblačenje i slično.
  • Pripremite dijete na određeni dnevni ritam hranjenja i odmaranja u dogovoru s osobom s kojom dijete ostavljate.
  • Uključujte ga u društvo vršnjaka ili češće posjećujte rodbinu i prijatelje kako bi se dijete naviknulo biti okruženo i drugim ljudima.
  • Kad prvi put odete negdje s djetetom (npr.u posjet baki), pokažite veselje i da vam je drago što ste u posjeti kako bi se dijete osjećalo sigurnije i slobodnije te bilo spremnije ubuduće boraviti tamo i bez vas.

Pozdravljanje kod odvajanja

Često se događa da dijete prilikom odvajanja od roditelja plače i protestira, međutim roditelj to treba prihvatiti kao očekivane reakcije na novu sredinu i ljude.Tada treba biti odlučan, objasniti ukratko djetetu da ga ostavljamo, ali da ćemo se vratiti po njega te se pozdraviti  mirno i kratko. Nakon što se roditelj pozdravi s djetetom, nikako se ne smije vraćati na vrata sobe jer time samo djetetu otežava odvajanje, pokazujući svoju brigu i strah. Roditelj mora pred djetetom pokazati da ima povjerenje u osobe kojima ga ostavlja jer to djeca mogu osjetiti te brže poklanjaju povjerenje osobama kojima roditelji vjeruju. Zato je osobito važan pozitivan stav roditelja.

Uvijek se pozdravite. Nemojte nikada čekati da dijete skrene pogled ili se okrene da vi imate priliku nestati, iskrasti se bez da vas zapazi jer ćete u tom slučaju dobiti suprotan učinak. Zamislite da vas roditelj dovede na mjesto koje vam je novo ili na kojem je uvijek s vama i vi se okrenete, a roditelja nema. U vama bi se sigurno pojavili osjećaji straha, zbunjenosti, nesigurnosti i napuštanja. Od velike je važnosti pozdraviti dijete, objasniti mu kamo idete i kada ćete se vratiti. S vremenom će se dijete naviknuti na činjenicu da vi morate ići, a ono mora ostati, ali će shvatiti da ćete se uvijek po njega vratiti.

Odvajanje

  • Pobrinite se da dijete sa sobom ponese neki predmet koji mu je drag te koji će mu olakšati biti odvojen od roditelja podsjećajući ga na dom i roditelje.
  • Kad dođete po dijete, pitajte ga kako je provelo dan, čime se igralo, što mu se svidjelo, a što ne – pokažite interes.
  • Slušajte i poštujte njegove osjećaje. Neka vam ispriča ako mu je bilo teško bez vas i neka zna da je to u redu. Pokažite ljubav i razumijevanje, ali budite čvrsti u svom stavu da tako mora biti dok ne postane lakše.

Ukoliko ste u mogućnosti, bilo bi dobro da ga s drugim osobama ostavlja roditelj koji se lakše nosi s odvajanjem jer ćete tako olakšati i djetetu.